In 1907 is scouting in Engeland begonnen. Het door de Britse generaal Lord Baden Powell of Gilwell geschreven boek " verkennen voor jongens" werd al spoedig ook in ons land bekend. In 1910 werden de eerste Nederlandse padvindersgroepen in Den Haag en Amsterdam opgericht.

Naar aanleiding van de Wereld-Jamboree van 1937, die in Nederland gehouden werd, zijn er in Nederland veel scoutinggroepen opgericht. Door de oorlog zijn de meeste groepen pas opgericht na de bevrijding in 1945. Van scouting Ter Apel is bekend, dat de oprichtingsvergadering plaats heeft gevonden in het voorjaar van 1946 en dat de eerste opkomsten in het najaar van 1946 werden gehouden.

Hoe kwam men eigenlijk aan de naam “Guy de Fontgalland”?

Op 30 november 1913, de eerste zondag van de advent, werd Guido Pierrre Emanuel de Fontgalland geboren in Die (Frankrijk). Hij was een zoon van Graaf Pierre de Fontgalland.

De reden voor de oprichters van de vereniging om Guido de Fontgalland te kiezen als patroon van de vereniging was, dat deze jongen een echte natuurliefhebber en speurder was. Door zijn ogen en oren goed de kost te geven en z’n verstand te gebruiken wist hij moeilijkheden op te lossen en bleef er weinig in zijn omgeving voor hem verborgen. Daarom leek deze Guy de Fontgalland de oprichters van de vereniging een uitstekend voorbeeld voor elke verkenner.


Meer foto's van het gebouw
Het eerste troephuis was het achterste magazijn van de Firma Jansen. (nu blokker). Dit magazijn stond toendertijd leeg vanwege de schaarste door de oorlogsjaren. Nadat het magazijn weer in gebruik werd genomen door de Firma Jansen, heeft men tijdelijk opkomsten gehouden in de kelder van het Parochiehuis, totdat er aan de Sellingerstraat een houten troephuis werd gebouwd. In 1949 is de boerderij door een blikseminslag totaal verbrand. Hierna hebben we nog enkele clubhuizen gehad. Sinds oktober 1988 beschikken over ons eigen onderkomen op het Dr. Mansholtpark.